LOADING...
cpa, cpa
27 Dec

Ποια μέθοδος απόδοσης είναι πιο συμφέρουσα CPA ή CPC

Το affiliate marketing έχει διάφορες μεθόδους απόδοσης. Οι πιο γνωστοί και η πιο διαδεδομένη αυτή τη στιγμή είναι το CPM το CPC και το CPA.

Πριν δούμε ποια μέθοδος απόδοση είναι η αποδοτικότερη και πιο κερδοφόρα για μας θα πρέπει να δούμε τι σημαίνει το καθένα, πώς δομείται και πώς κοστολογείται για τις εταιρείες που καθορίζουν τις ανάλογες προμήθειες.

Ας αναλύσουμε πρώτα το CPA το οποίο είναι ο βασικός άξονας κοστολόγησης για κάθε άλλη μέθοδος απόδοσης.

Το CPA βγαίνει από τα αρχικά (Cash per action) που σημαίνει, αμοιβή για κάθε δράση. Ας δούμε όμως βαθύτερα μέσα σε αυτό και ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας στο τέλος.
Το Cash per action είναι ο βασικότερος τρόπος κοστολόγησης για όλες τις διαφημιστικές καμπάνιες που ακολουθεί μία εταιρεία για τα προϊόντα της. Για παράδειγμα αν ένα προϊόν κοστίζει 50 ευρώ για τον καταναλωτή εκεί μέσα υπάρχουν φόροι, κοστολόγια προϊόντος ελαστικές και ανελαστικές δαπάνες μίας εταιρείας και φυσικά το κόστος της διαφήμισης που θα πραγματοποιηθεί ώστε το προϊόν να πουληθεί.

Ας υποθέσουμε ότι από τα 50 ευρώ το κόστος διαφήμισης είναι 15 ευρώ σε κάθε τεμάχιο και τα υπόλοιπα 35 είναι κόστη προϊόντος, φόροι, κέρδος, και λοιπές δαπάνες μίας εταιρείας.

Το CPA λοιπόν δίνει την δυνατότητα στους affiliaters (συνεργάτες της πλατφόρμας CrazyNapo) να κερδίσουν το 100% του κόστους διαφήμισης, σύμφωνα με το παραπάνω παράδειγμα 15 ευρώ για κάθε πώληση του συγκεκριμένου προϊόντος αυτοί και να εκμεταλλευτούν το κοινό τους ώστε να καταφέρουν πωλήσεις μέσα από αυτό και παίρνοντας μεγάλες προμήθειες .

Το CPA δίνει την ελευθερία σε κάθε συνεργάτη να δημιουργήσει δικούς του μηχανισμούς προώθησης και μεθόδους που θα του εξασφαλίσουν καλή απόδοση με όποιον τρόπο θέλει. Υπάρχουν για παράδειγμα κάτοχοι ιστοσελίδων με 10.000 ή και 300.000 άτομα ημερησίως που εκμεταλλεύονται την κίνηση της ιστοσελίδας τους (traffic) προωθώντας προϊόντα ή και υπηρεσίες αμειβόμενη βάση της απόδοσής τους. Υπάρχουν όμως και πολλοί που δεν έχουν δικό τους traffic αλλά είναι masters στο να στήνουν διαφημίσεις στο google ή στο facebook ή ακόμα και σε άλλες πλατφόρμες ή έχουν μεγάλες βάσεις δεδομένων για e-mails και πολλά πολλά άλλα…που λειτουργούν καθαρά επενδυτικά. Δαπανούν δηλαδή κάποιο κεφάλαιο για την προώθηση προϊόντων και κερδίζουν από την διαφορά απόδοσης. Για παράδειγμα κάποιος κάνει τέλειες διαφημίσεις goolge στήνει τις καμπάνιες στο google adwords έναντι 100 ευρώ ημερησίως που του αποφέρουν 30 πωλήσεις την ημέρα. Σύμφωνα και με τα παραπάνω παραδείγματα ξοδεύει 100 ευρώ την μέρα και εισπράττει 450 ευρώ άρα έχει ένα καθαρό κέρδος 350 ευρώ.

Με λίγα λόγια το CPA είναι η καλύτερη μέθοδος απόδοσης με διαφορά από οτιδήποτε άλλο διότι δίνει την δυνατότητα στο συνεργάτη ενός affiliate network να κερδίσει το 100% του budget διαφήμισης μίας εταιρείας που θέλει να πουλήσει το προϊόν της. Και να είστε σίγουροι ότι αυτοί που βγάζουν χρήματα από το ίντερνετ δουλεύουν κατά βάση με αυτό και μετά με όλα τα υπόλοιπα.

Τι είναι το CPC και πως κοστολογείται:

Το CPC βγαίνει από τα αρχικά των λέξεων Cash per Click και σημαίνει ότι πληρωνόμαστε με το κάθε κλικ που καταφέρνουμε να το οδηγήσουμε σε μία σελίδα. Το πλεονέκτημα του Cash per click έναντι του CPA είναι ότι δεν μας ενδιαφέρει το conversion δηλαδή το ποσοστό των κλικ που μετατρέπονται σε πελάτες. Αν κάποιος αποφασίσει να δουλέψει με την μέθοδο απόδοσης του CPC δεν χρειάζεται να αγχωθεί για την απόδοση των κινήσεών του και η αποστολή του τελειώνει όταν καταφέρει να οδηγήσει κάποιον να κάνει ένα απλό κλικ στην αντίστοιχη σελίδα. Το αρνητικό του cpc είναι ότι το κόστος του κάθε κλικ και η αμοιβή του είναι πολύ μικρότερη από το cpa. Εδώ αξίζει να δούμε ένα παράδειγμα.

Αν κάποιος δουλεύει με την μέθοδο του CPA όπως είδαμε παραπάνω στο παράδειγμά μας και καταφέρνει κάθε 100 κλικ να έχει τρεις πωλήσεις δηλαδή 45 ευρώ έσοδα τότε έχει ένα conversion ratio 3% το οποίο είναι ένα πάρα πολύ καλό νούμερο για τα ελληνικά δεδομένα. Ένας άλλος affiliater θέλει να προωθήσει το ίδιο προϊόν με την μέθοδο απόδοσης του cpc τότε η αμοιβή του δεν σημαίνει ότι θα είναι 45/100 = 0,45 ευρώ για κάθε κλικ. Αλλά εκεί πρέπει να υπολογιστεί το μέσο convertion όλων των συνεργατών, επίσης να υπολογιστεί ένα κεφάλαιο επισφάλειας και το βασικότερο αν τη μέση αξία των κλικ από άλλες πλατφόρμες όπως google, facebook …κτλ κτλ. Έτσι λοιπόν το 0,45 θα πέσει στην καλύτερη περίπτωση από 0,03 εώς 0,12 πράγμα που σημαίνει ότι αν κάποιος έχει την δυνατότητα να επιτύχει ένα conversion της τάξης του 1% και παραπάνω δεν τον συμφέρει το cpc σε καμία περίπτωση.

Άρα με απλά λόγια το cpc είναι μία μέθοδος που ουσιαστικά προκύπτει από κάποιες συναρτήσεις του cpa η διαφορά είναι ότι στο cpc δεν ενδιαφέρετε ο διαφημιστής για την απόδοση της διαφήμισης ενώ το cpa απαιτεί περισσότερη ενεργητικότητα και δράση αλλά αν κάποιος μπει στο κλίμα τα έσοδά του θα είναι τέτοια που δεν θα ασχοληθεί ξανά με τίποτα άλλο πέραν του cpa.

Μπορείτε να κάνετε την εγγραφή πατώντας το κουμπί παρακάτω για να εξεταστεί και να επικοινωνήσουμε μαζί σας ώστε να σας εντάξουμε στην επίλεκτη κοινότητα του CrazyNapo και να ξεκινήσετε την δράση σας στο cpa!

Αν θέλετε επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να ρίξετε μία και στα υπόλοιπα άρθρα μας ώστε να κατανοήσετε ακόμα περισσότερο κάποια πράγματα και να μη διστάσετε να επικοινωνήσετε και μαζί μας για να σας βοηθήσουμε.

Web manager CrazyNapo
Μπόγιας Νίκος

Leave A Comment